Historisk utvikning

onsdag, 29 december 2010, 11:38 | Kategori : Klockor, Tänkvärt

Så här efter julen och straxt nytt år, är det lätt att bli lite grubblande. Åtminstone upplever jag det så.
Jag har funderat över hur man gör när man mäter tid? Rent vetenskapligt säger man att tid är ett händelseförlopp. Men frågan jag funderar över hur kvantifierar man det som inträffar mellan två eller flera händelser?
Låter det filosofiskt?
Efter ha slagit i olika böcker och googlat omkring på nätet, förstår jag att tidmätningen har förändrats genom tiderna. Exempelvis var jordrotationen, månfaserna, solens kretslopp de först observerade tidsatta tidsperioderna.


I antiken konstruerade man byggnader med ett litet hål för solens strålar att skina genom och reflekteras mote en yta inne i byggnaden på t.ex. höst och vårdagjämningen.
Så småningom blev det så att tidsperioder mellan solens högsta punkten på himlen under två på varandra följande dagar samt solens högsta punkt, kallades ”mitt på dagen”, början första 12-timmarsperioden och slutet på den andra.

Hours, hora, heures , ora ( timmar ), delades i sin tur upp i 60 mindre enheter, (latin- minuere som betyder ”att minska” ). Den andra uppdelningen ( latin : secunda ) i ännu mindre avsnitt, en sextiondel av ”minuere”.

Ja, så nu kan jag sluta grubbla mer om detta. Nästa gång tänkte jag förklara varför man i vissa regioner envisa med att skriva/säga AM och EM framför klockslaget och varför man anger tid i 12-timmars cykler.

Per Åke

Tags : , , ,

Lämna en kommentar